دوچرخه ثابت یا اسکی واره؛ کدام یک برای تناسب اندام بهتر است؟

به گزارش وبلاگ دیدگاه، امروزه دستگاه های ورزشی و بدن سازی زیادی پیدا می شوند. از تردمیل گرفته تا دوچرخه ثابت و اسکی واره، دستگاه پله بدنسازی و… شما برای ورزش انتخاب های گوناگونی در اختیار خواهید داشت.

دوچرخه ثابت یا اسکی واره؛ کدام یک برای تناسب اندام بهتر است؟

این تنوع بالا باعث می گردد گاهی از خود بپرسید تفاوت این دستگاه ها چیست. یا مثلا به این فکر کنید ورزش با کدام دستگاه انتخاب بهتری به شمار می رود. این دستگاه ها همگی می توانند به کالری سوزی، آب کردن چربی و تقویت ماهیچه ها یاری نمایند، ولی بدون شک تفاوت هایی با هم دارند و تأثیری که روی سطح تناسب اندام می گذارند یکسان نیست.

در نوشته امروز می خواهیم بعضی از همین دستگاه ها را آنالیز کنیم و ببینیم چگونه به بهبود سطح تناسب اندام و حفظ سلامتی یاری می نمایند. در ادامه به مقایسه دو دستگاه دوچرخه ثابت و اسکی واره می پردازیم، فواید هر کدام را آنالیز می کنیم و می بینیم کدام یک گزینه بهتری برای ورزش کردن است. اگر شما هم نمی دانید از بین این دو باید کدام را برای ورزش انتخاب کنید در ادامه با ما همراه باشید.

دوچرخه ثابت چیست؟

دوچرخه ثابت همان گونه که از نامش پیداست، دوچرخه ای است که حرکت نمی نماید! شما می توانید روی این وسیله بنشینید، رکاب بزنید و سر جای خودتان باقی بمانید.

این وسیله برای ورزش در خانه یا باشگاه های بدن سازی بسیار مناسب است و دیگر دردسرهای خیابان های شلوغ، ترافیک و… را ندارد. شما حتی می توانید چشم بسته ورزش کنید و اجازه دهید ذهنتان در دنیای دیگری سیر کند. یک خوبی دیگر آن هم این است که می توانید مقاومت دستگاه و سرعت خود را افزایش دهید تا فشار بیشتری به بدنتان وارد کنید.

دوچرخه های ثابت امروزی دارای تنوع بالایی هستند و می توانند برای هر کسی مناسب باشند. شما با استفاده از این دستگاه ورزشی به همراه گوش دادن به موسیقی هیجانی می توانید جلسه تمرینی لذت بخشی داشته باشید و روحیه خود را حسابی تقویت کنید. افزون بر این، در دسترس بودن آن و خرید و استفاده در خانه منجر می گردد هر زمان که بخواهید ورزش کنید و احتیاجی به عضویت در باشگاه نداشته باشید.

ورزش با دوچرخه ثابت چه فوایدی دارد؟

ورزش دوچرخه ثابت یک ورزش هوازی به شمار می رود و به همین علت روی سلامت قلب و عروق تأثیر می گذارد. شما با انجام منظم این ورزش می توانید سلامت کلی خود را بهبود ببخشید و به اندام ایدئالتان دست پیدا کنید. افزون بر این، در ادامه هم 5 فایده و کاربرد دیگر دوچرخه ثابت را می توانید ببینید.

1. گزینه خوبی برای کالری سوزی و آب کردن چربی است

پژوهش های بسیاری نشان می دهند که ورزش با دوچرخه ثابت به کالری سوزی و آب کردن چربی یاری می نماید، ولی احتمال اینکه تغییری را روی ترازو مشاهده نکنید بسیار زیاد است!

در حقیقت، پژوهش گران روی چندین نفر آنالیز کردند و دریافتند که این ورزش تأثیری روی کاهش وزن نداشته ولی توانسته شاخص توده بدنی (BMI) را بهبود ببخشد و درصد چربی موجود در بدن را کاهش دهد. افزون بر این، منجر به تنظیم سطح مناسب گلوکز خون هم می گردد.

در یک پژوهش دیگر هم که روی زنان کم تحرک تمرکز کردند، نتایج زیر را شاهد بودند.

پس از 24 جلسه دوچرخه ثابت سالنی:

  • کاهش 2.6 درصدی وزن بدن
  • کاهش 4.3 درصدی توده چربی
  • افزایش 2.3 درصدی توده عضلانی
  • کاهش 6.5 درصدی ضربان قلب در حالت استراحت

پس از 36 جلسه دوچرخه ثابت سالنی:

  • کاهش 3.2 درصدی وزن بدن
  • کاهش 5 درصدی توده چربی
  • افزایش 2.6 درصدی توده عضلانی
  • کاهش 9 درصدی ضربان قلب در حالت استراحت
  • افزایش تناسب قلبی و تنفسی

جدا از این ها، دوچرخه ثابت می تواند در هر 45 دقیقه کم وبیش 400 تا 600 کیلوکالری انرژی بسوزاند. مزایای این ورزش به کالری سوزی خلاصه نمی گردد و شما با انجام دو تا سه جلسه تمرینی در هفته می توانید توان ورزشی خود را افزایش دهید و سطح تری گلیسیرید و کلسترول خود را هم پایین بیاورید.

با در نظر داشتن همه این ها پی می بریم دوچرخه ثابت ممکن است وزن شما را کاهش ندهد، ولی چربی ها را آب می نماید و اجازه می دهد ماهیچه ها جای آن ها را بگیرند.

2. یک انتخاب عالی برای کسانی است که کمبود وقت دارند

اگر با کمبود زمان روبرو هستید و مثلا تنها 20 تا 30 دقیقه زمان برای ورزش کردن در اختیار دارید، انجام دوچرخه ثابت با شیوه تناوبی و تنشی می تواند گزینه بسیار مناسبی باشد. با این کار، شما نه تنها به مدت 30 دقیقه کالری می سوزانید، بلکه مصرف اکسیژن پس از ورزش را هم افزایش می دهید و در واقع در زمان استراحتتان هم به سوزاندن کالری مشغول می شوید.

ورزش های شدید منجر به افزایش مقدار سوخت وساز بدن می شوند و تا ساعت ها آن را بالا نگه می دارند. این یکی از مهم ترین فواید تمرین های تناوبی و تنشی به شمار می رود. پس اگر زمان کافی برای ورزش کردن ندارید به سراغ دوچرخه ثابت بروید و دوره های شدید و کوتاه را با پدال زدن سریع انجام دهید، سپس دوره های ریکاوری را با شدت پایین (کاهش سرعت دوچرخه) دنبال کنید.

3. روحیه را تقویت می نماید و درگیری های فکری را کاهش می دهد

مطالعه ای در سال 2015 نشان داد که ورزش دوچرخه ثابت می تواند روحیه و خلق وخو را پس از ورزش بهبود ببخشد و احساسات منفی را دور سازد. البته انجام این ورزش در باشگاه ها و به صورت گروهی دارای تأثیر بیشتری بود.

افزون بر این، گفته می گردد که این ورزش راه حلی بی نظیر برای مبارزه با اضطراب و کاهش نشانه های افسردگی به شمار می رود. شما با دوچرخه ثابت می توانید واکنش های مغز خود را دستکاری کنید و اختلال کارکرد سیستم عصبی مرکزی را کاهش دهید. با این کار، روحیه قوی تری خواهید داشت و از اندیشه های منفی و مخرب دور خواهید ماند.

4. ماهیچه های پا و باسن را تقویت می نماید

دوچرخه ثابت تأثیر زیادی روی ماهیچه های پا دارد، ولی برای دستیابی به برترین نتیجه باید در کنار تمرین های قدرتی و وزنه زدن به کار گرفته گردد. هنگام پدال زدن ماهیچه های همسترینگ، چهارسر ران، ساق و باسن تقویت می شوند. اگرچه این ورزش یک تمرین هوازی است، ولی می تواند تا حدی ماهیچه های شما را هم تقویت کند و رشد دهد.

البته سرعت رشد ماهیچه ها با این ورزش بسیار کمتر از تمرین های قدرتی است، ولی در هر حال، باز هم تأثیر خود را دارد. پیشنهاد می گردد از دوره های تناوبی و شدید یاری بگیرید تا بتوانید قدرت و نیروی ماهیچه ها را افزایش دهید. به طور کلی، انجام این ورزش در کنار تمرین های قدرتی می تواند به خوبی پایین تنه شما را قوی کند و ماهیچه های بیشتری بسازد.

5. نسبت به سایر تمرین های هوازی برای مفاصل مناسب تر است

دویدن های طولانی ممکن است آسیب فراوانی به مفاصل وارد نمایند. اگر مدت زیادی است که ورزش می کنید و تمرین های هوازی انجام می دهید، احتمالا فشار زیادی به مفاصل خود وارد نموده اید و آن ها را در خطر آسیب دیدگی قرار داده اید. شاید گاهی اوقات مجبور شوید که ورزش را برای مدتی کنار بگذارید و به بدن خود استراحت دهید. در چنین مواقعی دوچرخه ثابت می تواند یک راه حل فوق العاده باشد. شما با دوچرخه ثابت می توانید همچنان به انجام ورزش هوازی خود ادامه دهید ولی فشار کمتری به مفاصل وارد کنید.

البته پیش از انجام این ورزش حتما با یک پزشک مشورت کنید. اگر پیشتر آسیب دیدگی داشته اید، مسائل قلبی دارید یا به تازگی عمل جراحی داشته اید حتما باید دیدگاه یک متخصص را بدانید سپس ورزش کردن را از سر بگیرید.

دستگاه اسکی واره چیست؟

اسکی واره یک دستگاه ورزشی است که فشار کمی به مفاصل وارد نموده و پیاده روی، دویدن و پله نوردی را شبیه سازی می نماید. این دستگاه به طور همزمان پایین تنه و بالاتنه را درگیر می نماید و منجر به افزایش ضربان قلب و کالری سوزی می گردد.

ورزش با اسکی واره چه فوایدی دارد؟

اسکی واره می تواند بیشتر فواید دوچرخه ثابت را در پی داشته باشد. جدا از تأثیری که روی سیستم هوازی و سلامت قلب و عروق می گذارد، یعنی فایده ای که همه ورزش های هوازی در پی دارند، این وسیله به درگیر شدن سراسر بدن هم یاری می نماید و فشار زیادی به مفاصل نمی آورد. یعنی شما می توانید به آسانی با آن ورزش کنید بدون آنکه نگران آسیب دیدگی باشید. این باعث می گردد اسکی واره گزینه بسیار خوبی برای کسانی به شمار برود که به آسیب دیدگی دچار هستند.

اسکی واره هم مانند دوچرخه ثابت دارای درجه بندی است و شما می توانید ورزش با آن را آسان یا دشوارتر کنید تا با سطح تناسب اندام شما سازگار گردد. بدون شک اگر مقدار مقاومت دستگاه و سرعت خودتان را افزایش دهید می توانید نتیجه بسیار بهتری بگیرید.

نحوه حرکت پایه ها و دستگیره ها هم به گونه ای است که ریتم و هماهنگی شما را حفظ می نماید و جلوی اجرای نادرست ورزش را می گیرد. این نکته مهمی برای تازه کاران است. شما با یاری اسکی واره می توانید به خوبی ورزش کنید و نگران اجرای نادرست آن نباشید، زیرا شیوه حرکت دستگاه نمی گذارد از ریتم خارج شوید.

با در نظر داشتن همه این ها پی می بریم اسکی واره برای افراد تازه کار یا آسیب دیده عالی است، به بهبود سلامت قلب و عروق یاری می نماید، چربی می سوزاند و ماهیچه ها را تقویت می نماید و بعلاوه برای فعال کردن سراسر بدن، چه پایین تنه و چه بالاتنه مفید است.

دوچرخه ثابت یا اسکی واره؟

یکی از بزرگ ترین تفاوت های دوچرخه ثابت و اسکی واره این است که اسکی واره سراسر بدن را درگیر می نماید. همه تمرکز دوچرخه ثابت روی پاها است ولی اسکی واره روی بالاتنه هم تمرکز دارد و این باعث می گردد انتخاب بهتری برای کسانی باشد که می خواهند در مدت زمان کم ورزش مفید و کارآمدتری داشته باشند.

البته همین ویژگی خوب اسکی واره یک ویژگی بد هم به شمار می رود. از آنجا که تمرکز کمی روی پاها دارد و بازوان را هم به کار می گیرد، فشار کمتری به بدن وارد می نماید. یعنی اگر شما بخواهید ورزش شدیدی برای پایین تنه داشته باشید اسکی واره احتیاج شما را برطرف نخواهد کرد. یا مثلا اگر اهل ورزش بوده و تناسب اندام بالایی داشته باشید ممکن است ورزش اسکی واره برای شما آسان به نظر برسد. بنابراین، در این شرایط باید به سراغ دوچرخه ثابت بروید. دوچرخه ثابت برترین گزینه برای ورزشکاران حرفه ای است که می خواهند کاملا روی افزایش نیرو و توان پایین تنه تمرکز نمایند.

یکی دیگر از تفاوت ها که بالاتر هم اشاره کردیم، مناسب بودن اسکی واره برای افراد آسیب دیده است. پس اگر به آسیب دیدگی دچار هستید و باید ورزش های سبک تر انجام دهید، اسکی واره گزینه بهتری برای شما خواهد بود.

نکته دیگر هم درباره شرایط بدن هنگام ورزش با این وسیله ها است. از آنجا که برای ورزش با اسکی واره باید بایستید، قلب شما کار دشوارتری برای خون رسانی به اندام های بدن خواهد داشت. بنابراین، بیشتر فعالیت می نماید و این موضوع هم تقویت بیشتر قلب و عروق را در پی دارد. دوچرخه ثابت با وجود تأثیر مثبت روی کارکرد قلب نمی تواند به مقدار اسکی واره تأثیرگذار باشد.

یکی دیگر از خوبی های اسکی واره هم حرکت آن به عقب است. شما با اسکی واره می توانید در جهت معکوس ورزش کنید و بدن خود را به چالش بکشید. از آنجا که تقریبا هیچ وقت عقب عقب راه نمی رویم این کار می تواند برای بهبود دامنه حرکتی، فعالیت بدن و بعلاوه تعادل و هماهنگی مناسب باشد.

با وجود همه این تفاوت ها، ورزش کردن با دوچرخه ثابت و اسکی واره به شیوه تمرین های تناوبی و تنشی به شما یاری می نماید وزن خود را به طور مؤثرتری کاهش دهید و با افزایش مقدار سوخت وساز بدن حتی پس از ورزش هم به کالری سوزی و آب کردن چربی بپردازید. به طور کلی، هر دو دستگاه برای تناسب اندام عالی هستند. شما با توجه به تفاوت هایی که آنالیز کردیم می توانید به سراغ این دستگاه ها بروید و ببینید کدام یک شما را به هدفتان نزدیک تر می نماید.

نکاتی که باید در نظر داشته باشید

مهم ترین نکته این است که از سطح تناسب اندام خود مطلع شوید، بدن خود را بشناسید و زیادی به خودتان فشار نیاورید. پیش از ورزش، بدن خود را گرم کنید، آرام تر پدال بزنید و با گذشت زمان شدت پدال زدن و سرعت آن را افزایش دهید. بعلاوه برترین کار این است که حتما با یک مربی ورزشی مشورت کنید و دیدگاه او را جویا شوید.

در کل اگر اهل ورزش نیستید و اکنون می خواهید کار خود را شروع کنید، باید همه چیز را آسان بگیرید تا دچار آسیب دیدگی نشوید. بعلاوه گمان نکنید قرار است در عرض چند روز نتیجه بگیرید و به همین علت زمان زیادی را به ورزش اختصاص دهید. شما باید شکیبا باشید و به طور منظم ورزش کنید تا با گذشت زمان پیشرفت کنید و تأثیر آن را به چشم ببینید.

یکی از خطرات زیاده روی در استفاده از دستگاه های ورزشی بیماری رابدومیولیز است. این بیماری به واپاشی ماهیچه ها و آسیب تماشا ماهیچه های اسکلتی اشاره دارد. در حقیقت، سلول های این ماهیچه ها تخریب شده و محتویات آن ها وارد خون می شوند. این مشکل می تواند به نارسایی کلیوی ختم گردد و دردسرهای زیادی را در پی داشته باشد.

برترین کار این است که به خودتان سخت نگیرید و زیادی ورزش نکنید. به طور کلی، ورزش باید حس خوبی به شما بدهد و لذت بخش باشد. هر زمان دیدید بدنتان حس خوبی ندارد و فشار زیادی به آن وارد می گردد، باید دست از ورزش بردارید. بعلاوه حواستان به سرعت دویدن و پدال زدن، نیروی مقاومتی دستگاه، کفش و لباسی که به تن دارید، نوشیدن آب و نفس کشیدنتان هم باشد.

جدا از این، در ابتدا زمان کمی را برای این ورزش در نظر بگیرید. چند روز یا حتی چند هفته به آرامی ورزش کنید تا بدنتان با آن سازگار گردد. اگر حس خوبی داشتید و بدنتان با مسئله ای روبرو نشد، زمان ورزش را افزایش دهید تا از فواید بیشتری بهره مند شوید.

بعلاوه، همانگونه که گفتیم، باید از زیاده روی در ورزش دوری کنید. تمرین زدگی و ورزش بیش از حد دارای نشانه های فراوانی هستند. در صورت روبرو شدن با نشانه های زیر باید ورزش را کنار بگذارید، مدتی استراحت کنید و از یک پزشک یاری بگیرید.

  • افزایش سطح کورتیزول
  • افزایش وزن
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
  • درد و کوفتگی
  • درد مفاصل
  • بدخوابی یا کم خوابی
  • زودرنجی
  • ناراحتی و مسائل گوارشی
  • خستگی آدرنال
  • آسیب های قلبی
  • تحلیل رفتن ماهیچه ها
  • التهاب
  • پریودهای نامنظم

به جز مسائل مربوط به زیاده روی در ورزش، ممکن است به آسیب های رایج دوچرخه سواری هم دچار شوید. دوچرخه سواری به طور معمول می تواند مسائل زیر را در پی داشته باشد.

  • درد زانو
  • درد کمر و شانه
  • درد مچ دست
  • درد پا و پنجه
  • درد ناشی از نشستن روی زین دوچرخه

البته شما تا مقدار زیادی می توانید جلوی این مسائل را بگیرید. برای پیشگیری از این دردها نکات زیر را رعایت کنید.

  • در حد و مقدار خودتان ورزش کنید.
  • زیاده روی نکنید.
  • کفش های مناسب با مقدار دقیق پا کنید.
  • از تنظیم مناسب دستگاه و سازگاری آن با بدنتان مطمئن شوید.
  • از سفت کردن شانه ها و قوز کردن خودداری کنید.
  • ماهیچه های مرکزی بدن را تقویت کنید.
  • وزن خود را روی دسته های دستگاه قرار ندهید.
  • هنگام پدال زدن زانوها را کاملا صاف نکنید.
  • در صورت احتیاج، در شروع کار از شورت های دوچرخه سواری پددار بهره ببرید.

سخن پایانی

دوچرخه ثابت و اسکی واره هر دو در گروه تمرین های هوازی قرار می گیرند و فواید زیادی برای سلامتی دارند. تفاوت هایی که آنالیز کردیم نشان می دهند هر کدام از دستگاه ها ویژگی های خاص خودش را دارد و برای گروه ویژه ای از ورزشکاران مناسب تر است.

شما با توجه به هدفی که از ورزش دارید می توانید با دوچرخه ثابت و اسکی واره تمرین کنید و این کار را به آسانی در خانه یا باشگاه های ورزشی انجام دهید. ولی پیش از استفاده از این وسیله ها حتما به نکاتی که گفتیم دقت داشته باشید، بدن خود را بشناسید، زیاده روی نکنید، از تجهیزات مناسب بهره ببرید و با یک پزشک یا مربی ورزشی مشورت کنید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ دیدگاه مگ را بخوانید.

منبع: Byrdie

منبع: دیجیکالا مگ

به "دوچرخه ثابت یا اسکی واره؛ کدام یک برای تناسب اندام بهتر است؟" امتیاز دهید

1 کاربر به "دوچرخه ثابت یا اسکی واره؛ کدام یک برای تناسب اندام بهتر است؟" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوچرخه ثابت یا اسکی واره؛ کدام یک برای تناسب اندام بهتر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید